Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սննդակարգեր

Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Բուժական սնունդը պանկրեատիտի ժամանակ. izmirlianmedicalcenter.com

Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտները նպաստում են աղիներում սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքմանը: Ենթաստամոքսային գեղձի կողմից  անջատված հորմոններից, օրինակ, ինսուլինը, արյան մեջ ապահովում է գլյուկոզայի նորմալ մակարդակը: Եթե ենթաստամոքսային գեղձի հետ կապված խնդիրներ են առաջանում, ապա առաջին ախտանիշներն են՝ ստամոքսի շրջանում սուր ցավը, փսխումը, կղանքի խանգարումը:

Պանկրեատիտի (ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքում) առաջացմանը կարող են նպաստել տարբեր պատճառներ՝ սխալ սննդակարգը (ճարպոտ սնունդը), սննդային թունավորումը, ալկոհոլը, վարակները, լյարդի հիվանդությունները, վնասվածքները: Անկախ նրանից, թե ինչպես է ընթանում պանկրեատիտը՝ սուր թե քրոնիկական, հիվանդության բուժման համար անհրաժեշտ է հետևել սննդակարգի:

Ինչ են խորհուրդ տալիս բժիշկները պանկրեատիտով հիվանդներին.

  • սնունդը պետք է պատրաստել գոլորշու վրա, քանի որ այն չի վնասում օրգանիզմին և պահպանվում են սննդարար նյութերը,
  • պետք է ուտել փոքր չափաբաժիններով՝ օրը 5-6 անգամ,
  • բոլոր ուտեստները պետք է տաք լինեն ոչ շատ տաք և ոչ շատ սառը,
  • պարտադիր պայման է սնունդը կիսահեղուկ կամ մանրացված, տրորած ձևով ընդունելը,
  • սպիտակաձավարը, հնդկաձավարը, վարսակը և բրինձը պետք է եփել ջրի վրա ու տրորել:


Սուր պանկրեատիտի դեպքում մի քանի օր անհարաժեշտ է պահպանել սոված սննդակարգ` քաղցած մնալ, թույլատրվում է միայն մեծ քանակությամբ առանց գազի հանքային ջուր, մասուրի եփուկ կամ ոչ թունդ թեյ:


Արգելված մթերքներ

Անհրաժեշտ է սննդակարգից բացառել կամ նույնիսկ ընդմիշտ հրաժարվել հետևյալ սննդից.

 

  • ճարպոտ,
  • տապակած,
  • թթու,
  • թթու հյութեր,
  • պահածոներ,
  • երշիկեղեն,
  • ապխտած ուտելիքներ,
  • շոկոլադ,
  • հրուշակեղեն,
  • ալկոհոլ,
  • սուր համեմունքներ:


Չնայած բոլոր սահմանափակումներին՝ հարկ է հիշել, որ սնունդը պետք է լինի բալանսավորված և պարունակի սպիտակուցներ, ճարպեր, ածխաջրեր, հետևել, որ սննդակարգը լինի տարատեսակ, ներառի բուսական սնունդ և կենդանական սպիտակուց:

Թույլատրելի մթերքներ

Քրոնիկական պանկրեատիտի ժամանակ շատ կարևոր է հետևել սննդակարգին՝ հիվանդության սրացումից խուսափելու համար:

Ի՞նչ կարելի է կիրառել սննդի մեջ պանկրեատիտի ժամանակ.

  • Կաթնամթերքից` կեֆիր, յոգուրտ, ոչ թթու կաթնաշոռ, ոչ սուր համով պանիր,
  • մսամթերքից` տավարի, հորթի, հավի, հնդկահավի, ճագարի միս, սակայն միայն կոտլետի, պյուրեի, սուֆլեի ձևով,
  • ձկների ոչ յուղոտ տեսակներ՝ ձողաձուկ, շիղաձուկ, բրամ, գայլաձուկ,
  • խաշած կամ խորոված բանջարեղեն` մանրացված ձևով,
  • ցորենի չորացրած հաց կամ չորահաց,
  • ապուրներ (բանջարեղենային, հավի, վերմիշելի),
  • ձու (գոլոշու վրա պատրաստված ձվածեղ),
  • ճարպեր. սերուցքային կարագ, ձիթապտղի, ռաֆինացված արևածաղկի յուղ,
  • ձավարեղեն և մակարոնեղեն՝ մակարոն, վերմիշել, վարսակ, սպիտակաձավար, հնդկաձավար, բրինձ,
  • մրգեր՝ ոչ քաղցր, խորոված տանձ և խնձոր,
  • քաղցր կոմպոտներ, ժելե, կիսել,
  • ըմպելիքներ. ոչ թունդ թեյ, մասուրի և ցորենի թեփի եփուկ:

Սկզբնաղբյուր. izmirlianmedicalcenter.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Սնունդը և առողջությունը Միզային համակարգ
Ինչպես ճիշտ սնվել կարանտինի ժամանակ. nairimed.com
Ինչպես ճիշտ սնվել կարանտինի ժամանակ. nairimed.com

Երբ երկրները խիստ միջոցառումներ են ձեռնարկում COVID-19 կորոնավիրուսային վարակի տարածումը կանխելու համար, ինքնամեկուսացումը և կոմերցիոն կառուցվածքներում աշխատանքի ընդհատումը կարող են ազդել...

Վարակաբանություն
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am
Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված...

Սնունդը և առողջությունը Ուռուցքաբանություն
Գաստրոէնտերոլոգիայում կարևորված սննդակարգեր. հարցազրույց Ադելինա Հարությունյանի հետ. armeniamedicalcenter.am
Գաստրոէնտերոլոգիայում կարևորված սննդակարգեր. հարցազրույց Ադելինա Հարությունյանի հետ. armeniamedicalcenter.am

Ի՞նչ սննդակարգեր են կարևորվում գաստրոէնտերոլոգիական և լյարդային ախտաբանությունում:

Այս երկու օրգան-համակարգերի ախտահարումների դեպքում էլ շատ կարևոր է որոշակի սննդակարգ պահպանելը...

Գաստրոէնտերոլոգիա և լյարդաբանություն
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am
Բարձր տարիքային խմբի սնուցումը ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման ժամանակ. oncology.am

Չարորակ ուռուցքները ախտահարում են հիմնականում բարձր տարիքային խմբի մարդկանց։ Վերջին տարիներին նկատվում է ուռուցքային հիվանդությունների աճ բոլոր տարիքային խմբերում, սակայն այն հատկապես նկատվում է 60 տ անց տղամարդկանց...

Սնունդը և առողջությունը Ուռուցքաբանություն
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգն աթերոսկլերոզի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Աթերոսկլերոզի զարգացման պատճառները

Աթերոսկլերոզը հաճախ հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 40-60 տարեկանում և 50 տարեկանն անց կանանց մոտ: Զարգացման հիմնական գործոններն են` սխալ սնունդը, նյութափոխանակության խանգարումները, ոչ ակտիվ կյանքը...

Սնունդը և առողջությունը Սրտանոթաբանություն
Ինչպե՞ս սնվել կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում. oncology.am
Ինչպե՞ս սնվել կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում. oncology.am

Կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում ախորժակը կարող է նվազել, սակայն, այնուամենայնիվ, արդյունավետ բուժման գրավականն առողջ սննդակարգն է: Բուժման ընթացքում ճիշտ սնուցումը կարևոր է, քան` երբևէ: Հիվանդության դեմ պայքարելու համար...

Ուռուցքաբանություն
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com

Գրեթե յուրաքանչյուր հասուն մարդ ծանոթ է այրոցի նշաններին՝ կոկորդում այրող զգացողություն և բերանում` դառնահամություն: Եկեք հասկանանք, թե որտեղի՞ց է այն առաջանում և ինչպես վերացնել: Երբեմն առատ սեղանից հետո...

Սնունդը և առողջությունը
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com
Սնուցումը գերճնշման ժամանակ. ինչ է կարելի և ինչ չի կարելի ուտել. izmirlianmedicalcenter.com

Ավստրալացի փորձագետներն անվանել են այն մթերքները, որոնք կարող են նվազեցնել զարկերակային ճնշման բարձրացումը գերճնշման ժամանակ: Գերճնշումը թույլ արտահայտված ախտանիշների պատճառով համարվում է համր մարդասպան...

Սնունդը և առողջությունը Սրտանոթաբանություն
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com
Փսորիազ. ճիշտ սնուցում և սննդակարգ. izmirlianmedicalcenter.com

Ճիշտ սնուցման շնորհիվ փսորիազով տառապող մարդը կարող է զգալիորեն ազդել հիվանդության ծանրության աստիճանի և ախտանիշների վրա: Փսորիազի ժամանակ ճիշտ սնուցման նպատակն օրգանիզմում որոշակի թթվահիմնային...

Սնունդը և առողջությունը Մաշկաբանություն
​5 ամենաթեթև և արդյունավետ սննդակարգերը
​5 ամենաթեթև և արդյունավետ սննդակարգերը

Ժամանակակից սննդաբանների հավաստմամբ` նիհարելու համար նախատեսված լավագույն սննդակարգն այն է, որին կարելի է հետևել հարմարավետությամբ` առանց չսնվելու արդյունքում թուլությունից ընկնելու անհրաժեշտության: Գրում է Woman.ru-ն...

Սնունդը և առողջությունը
Ի՞նչ չուտել, եթե հոդացավեր ունեք. 168.am
Ի՞նչ չուտել, եթե հոդացավեր ունեք. 168.am

Հոդացավերը մեծ անհարմարություն են պատճառում, երբեմն կարող են նաև շարժվելու դժվարություններ առաջացնել։ Ցավը բացասաբար է ազդում հիվանդի հոգեկան վիճակի վրա։ Fithacker.ru-ն գրում է, որ հոդացավերի հիմնական պատճառներն են...

Սնունդը և առողջությունը Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Մարգարիտա Կորոլյովայի սննդակարգը. 168.am
Մարգարիտա Կորոլյովայի սննդակարգը. 168.am

Հանրահայտ սննդաբան Մարգարիտա Կորոլյովային, անկասկած, կարելի է վստահել: Չէ՞ որ նրա մեթոդով նիհարում են ռուսական էստրադայի ու կինոյի աստղերը: Կորոլյովան գիտական փաստարկներով ապացուցված իսկապես բազում...

Սնունդը և առողջությունը
Բրնձով սննդակարգ. 168.ամ
Բրնձով սննդակարգ. 168.ամ

Fithacker.ru-ն գրում է, որ բրնձով սննդակարգը մշակվել է դեռ 1939թ. և նպատակ է ունեցել իջեցնել արյան ճնշումը, կարգավորել արյան մեջ շաքարի մակարդակը և լավացնել երիկամների վիճակը։ Բայց քանի որ այն մեծապես օգնել է նաև քաշի...

Սնունդը և առողջությունը

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ